Har du varit gravid nyligen, eller kanske för många år sedan?

Vill du ha hjälp med hur du ska träna, känna igenom muskulatur vad det gäller diastas, få hjälp med aktivering av rätt muskler? Vi hjälper dig att komma igång utifrån ditt utgångsläge och förmåga.

Under graviditet

Under en graviditet händer det mycket i kvinnokroppen. Allt eftersom fostret växer och man blir större och tyngre så töjs mammans mage ut, den är flexibel. Avståndet mellan de raka bukmusklerna ökar (diastas) hos alla och det är naturligt. Tyngdpunkten förskjuts efterhand vilket gör att hållningen ändras.  Under den här perioden är det viktigt att hålla i gång, (nivån är individuell och ska funka för dig). Detta för att klara sig utan/minska smärta, för att ev. kunna underlätta förlossningen och framför allt tiden efteråt. 

Vill du ha hjälp med hur just du kan göra som gravid?

Boka din tid här.

Gravid kvinna som håller handen på magen (mammamage)

Efter graviditet

Mage efter graviditet (mammamage)

Efter graviditeten kan jämföra den uttöjda muskulaturen i mage och ffa bäckenbotten med en idrottsskada som behöver läka. Den behöver få tid på sig och helst få lite hjälp att komma tillbaka innan man kör på som vanligt igen. För att på ett bra sätt komma tillbaka efter graviditet kan man tänka att bäckenbottenmusklerna, mage, rygg och diafragma (andningsmuskel) ska fungera och kunna samarbeta. 

Vill du ha hjälp med att komma tillbaka efter graviditet?

Boka din tid här.

Frågor och svar

Det brukar börja med en undersökning och därefter behandling vid behov och sedan råd och hjälp med aktivering och träning.

Under graviditet ökar avståndet mellan de raka bukmusklerna. Om avståndet efter graviditet, vid mätning övergår 3cm så räknas det som att man har en diastas. Det behöver inte innebära smärta eller problem, mycket har troligtvis att göra med hur bra kontroll man har på stabiliserande muskulatur.

Muskler, senstrukturer och hud töjs ut under graviditet. Mammamage är benämningen på kroppen efter man fött barn. Det handlar om att få tillbaka ett bra samspel i mage/rygg/bäckenbotten/diafragma och kunna utnyttja det vidare i kroppen.

Vid en första instruktion har det visat sig att 30% gör fel och 25% krystar i stället för att knipa. Det finns många sätt att förklara aktivering av bäckenbottenmuskulaturen. Det handlar om att knipa ändtarm, slida och urinrör uppåt och samtidigt framåt uppåt.